Wykonanie
Składniki:- 200g
masła- 500g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika- 1/2 łyżeczki zmielonego
imbiru- 3
żółtka- 180g
cukru pudruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki jednolicie się połączą, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, wycinamy wybranej wielkości i kształtu
ciasteczka, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia.3. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, formę z
ciastkami wkładamy do lodówki.
Ciastka pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.Inspiracja:madebymomandson