Wykonanie
Proste i smaczne ciasto z
owocami dla miłośników
chałwy. Jest dość zwarte, wilgotne i pięknie wyrasta. Przygotowałam wersję ze
śliwkami, ale świetnie pasują tu równiez inne
owoce. Ważne, żeby nie były bardzo słodkie. Esencję
pomarańczową można zastąpić skórką otartą z
pomarańczy lub
cytryny albo.. w ogóle zrezygnować z dodatkowej nuty smakowej.
Składniki na tortownicę o śr. 22-24 cm:ciasto:niezbyt słodkie
owoce - tyle by przkryć powierzchnię ciasta. U mnie ca 500g
śliwek, ale świetnie sprawdzą się
jabłka,
gruszki albo
wiśnie.1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
cukru - ja dałam 3/4 szklanki4
jaja250g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki gęstej
śmietanykilka kropel esencji pomarańczowejszczypta
solipolewa:1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
masła3 łyżki
mleka100g ulubionej
chałwyWykonanie:ciasto:Odzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Kolejno dodajemy
żółtka,
śmietanę, obydwie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz esencję
pomarańczową. Na końcu ciasto delikatnie łączymy z pianą. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu układamy
owoce. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C.polewa:
Masło,
mleko i
cukier wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż
cukier sie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszona
chałwę. Ucieramy łyżką na gładko. Ciepłą polewą smarujemy upieczone i wystudzone ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Życzę Wam smacznego! :-)