ßßß Cookit - przepis na Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe z Paryskiej Cukierni Ladurée

Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe z Paryskiej Cukierni Ladurée

nazwa

Wykonanie

Słynna paryska cukiernia Ladurée powstała w 1862 roku. Znana jest przede wszystkim ze swoich kolorowych, bezowych makaroników, ale w ofercie ma mnóstwo innych, znakomitych ciast i ciasteczek. Na początku była zwykłą piekarnią przy rue Royale. Potem przekształcono ją w herbaciarnię. Dziś jest to prawdziwe imperium słodkości, bo oprócz cukierni i herbarciarni, pojawiły się: restauracja, lodziarnia oraz sklep z czekoladą. Z niemałym zaskoczeniem przeczytałam, że od kilku lat firma sprzedaje również kremy do twarzy, a także artykuły wyposażenia wnętrz. W ubiegłym roku, pod szyldem Ladurée, weszła na rynek linia kolorowych kosmetyków do makijażu.
Jednak, mnie najbardziej interesują kulinaria, a skoro o nich mowa, nie można nie wspomnieć o przepięknie wydanej książce Ladurée "Sucre", zawierajcej przepisy na smakołyki ze słynnej cukierni. Fantastyczne zdjęcia, doskonałej jakości papier, okładka pokryta tkaniną, a całość w uroczym, firmowym pudełeczku. Prawdziwa perełka dla kolekcjonerów tego rodzaju literatury.
Pomysł na ciasto czekoladowo-pomarańczowe został zaczerpnięty właśnie z tej książki.
Wilgotne, bardzo aromatyczne, z wyraźną nutką luksusu. Niby dość proste i niewyszukane, a jednak zupełnie NIE pospolite. Podstawę stanowią świeże, pachnące pomarańcze. Nie idźcie więc na łatwiznę i nie kupujcie gotowej skórki w sklepie, ale pokuście się o samodzielne jej przygotowanie. To bardzo ważne!!! Powiedziałabym, że wręcz kluczowe, bo to ona (skórka!) nadaje ciastu ton.
Składniki na keksówkę o dł. 25 cm:
Kandyzowana pomarańcza:
1 pomarańcza
200ml wody
100g cukru
Ciasto:
120g mąki pszennej
150g cukru
150g masła
30g kakao
3 jaja
1 łyżeczka suchych drożdży
75g rodzynek
200g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej - sposób wykonania TU.
Syrop pomarańczowy:
150ml soku wyciśniętego z pomarańczy
120g cukru
80ml dowolnego likieru pomarańczowego np. Cointreau, Grand Marnier.
Glazura pomarańczowa:
50g konfitury pomarańczowej
1 łyżka wody
Wykonanie:
Kandyzowana pomarańcza:
Pomarańczę kroimy w cienkie plastry. Wodę z cukrem zagotowujemy. Wkładamy do niej pomarańczę i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie plastry odsączamy i układamy na papierze do pieczenia lub pergaminie, by wystygły.
Ciasto:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy.
Masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja. Następnie wsypujemy mąkę, drożdże oraz kakao. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość starannie mieszamy, a potem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220C, wyjmujemy je i nożemy robimy nacięcie przez całą długość. Zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy kolejne 40 minut, do suchego patyczka.
Syrop pomarańczowy:
Sok pomarańczowy zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy likier. Wystudzone ciasto kilkukrotnie polewamy syropem. Dzięki zrobionemu nacięciu wniknie on idealnie do wnętrza ciasta.
Glazura pomarańczowa:
Konfiturę podgrzewamy z wodą, mieszając aż oba składniki się połączą.
Wykończenie:
Na cieście wzdłuż pęknięcia układamy kandyzowane plastry pomarańczy. Całość smarujemy glazurą.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/01/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe-z.html