ßßß Cookit - przepis na WŁOSKIE CIASTECZKA AMARETTI

WŁOSKIE CIASTECZKA AMARETTI

nazwa

Wykonanie

Niestety, zupełnie nie będę oryginalna przynając się, że uwielbiam włoskie klimaty kulinarne. Jednak, czasem miast silić się na wyjątkowość, lepiej po prostu spojrzeć prawdzie w oczy, a prawda....prawda jest.. taka, że mogłabym jadać ( i pijać!) wyłącznie po włosku. Na słodko i na wytrawnie. Wszystko, jak leci, bez wyjątku.
Amaretti również! Zapraszam więc po przepis na słynne, migdałowe ciasteczka, rodem z miasta Saronno w Lombardii.
źródło: Moje Wypieki
Składniki:
340g mielonych migdałów
300g cukru pudru
4 białka
30ml likieru amaretto
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej zmielone migdały, cukier oraz likier i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta, zachowując między mini odstępy. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170C.
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/01/amaretti-di-saronno-woskie-ciasteczka-z.html