ßßß
Karnawał w tym roku jest wyjątkowo krótki!Przed nami jeszcze tylko 4 weekendy (słownie: cztery!) tańców, swawoli i rozpusty. Jedzmy, pijmy, radujmy się! I choć na ten niedługi czas przestańmy liczyć kalorie oraz brać pod lupę każdy smakowity kąsek. Jak szaleć, to.. szaleć! Uciechy kulinarne też muszą być, a udręczać się i zrzucać nadwyżki będziemy przecież w Wielkim Poście. ;-)Dziś mam dla Was rozkoszne bananowe mini pączusie, ekspresowe i bardzo proste do przygotowania. No to...kto ma ochotę?Składniki na ok. 20 sztuk:3 bardzo dojrzałe banany1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka cukru - opcjonalnie1/4 szklanki mleka1 jajo1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżka czystej wódki lub spirytusucukier puder do posypania po usmażeniuolej do smażeniaWykonanie:Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką papkęDodajemy jajo i mleko i starannie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek dopieczenia, sól, sodę i cukier. Ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy alkohol.W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej.Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. Ciasto jest klejące, więc warto od czasu do czasu zanurzać łyżeczkę w zimnym oleju, by tę procedurę uczynić łatwiejszą.Nasze pączusie smażymy z dwóch stron na zloty kolorGotowe rumiane okazy wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczuGdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry