Wykonanie
Gotowanie grochówki z żeliwnym garnku tzn. kociołku na ognisku, jest super fajne, zwłaszcza jak jesteśmy na wyjeździe. Dzisiaj grochówka, pyszna, pachnąca i sycąca. Nic nie odzwierciedla jej smaku jak gotowana i jedzona na łonie natury.
SKŁADNIKI :500 g
grochu łuskanego800 g kości lub
żeberek wędzonych500 g
ziemniaków500 g
kiełbasy śląskiej300 g chudego,
wędzonego boczkuwłoszczyzna ( 3
marchewki, 1
pietruszka, 1/2
selera, 2
cebule )3 łyżki
majeranku2
liście laurowe4
ziela angielskie5 kulek
pieprzu1
kostka rosołowasól,
pieprz w proszku do smaku ( ewentualnie troszkę jarzynki i
magi )
Groch płuczemy, odcedzamy, odkładamy. Następnie do kociołka wlewamy
wodę do połowy jego wysokości, umieszczamy go nad paleniskiem, dodajemy pokrojone, wędzone kości oraz
liście laurowe,
pieprz i ziele. Garnek zakręcamy i pozostawiamy na około 30 minut.
Włoszczyznę (
marchew,
pietruszka,
seler,
cebula,
ziemniaki ) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę odkładamy do osobnego pojemnika.Po 30 minutach odkręcamy garnek, dodajemy warzywa a obok na patelni podpiekamy
cebulę z pokrojonym
boczkiem i
kiełbasą.Kości wędzone, już ugotowane, wyciągamy, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym
boczkiem do garnka. Mieszamy, wsypujemy
groch,
majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna.
Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 20 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym
pieczywem.