Wykonanie
Gruszki zapiekane to bardzo fajna i szybka w przygotowaniu przekąska. Postanowiłam wypróbować przepis na nadzienie z gorgonzoli, oraz
orzechów z dodatkiem
miodu. Myślę że warto przygotować czasami deser niecodzienny, zwłaszcza w sezonie
gruszkowym. Osobiście
gruszki bardzo mi smakowały, podane na ciepło są rewelacyjne.
SKŁADNIKI :3-4
gruszki100 g
sera gorgonzola1 łyżka naturalnego
masła2-3 łyżki
miodu2 łyżki dowolnego
musligarść
orzechów, u mnie
płatki migdałówPRZYGOTOWANIE :
Gruszki kroimy, wzdłuż na pół, wydrążamy z nich łyżeczką gniazda nasienne.Na patelni rozpuszczamy
miód z
masłem i podpiekamy połówki
gruszek, układając je środkiem do dołu aż lekko się podpieką.Gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego, w środek wsypujemy po troszku
musli a na wierzch układamy kawałek
sera.Całość polewamy pozostałym
miodem z
masłem z patelni, posypujemy
orzechami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15 minut.
Ser ładnie się rozpuści a
orzechy przypieką.Podajemy ciepłe polane odrobiną
miodu. Smacznego