ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIODEM I GORGONZOLĄ

GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIODEM I GORGONZOLĄ

nazwa

Wykonanie

Gruszki zapiekane to bardzo fajna i szybka w przygotowaniu przekąska. Postanowiłam wypróbować przepis na nadzienie z gorgonzoli, oraz orzechów z dodatkiem miodu. Myślę że warto przygotować czasami deser niecodzienny, zwłaszcza w sezonie gruszkowym. Osobiście gruszki bardzo mi smakowały, podane na ciepło są rewelacyjne.
SKŁADNIKI :
3-4 gruszki
100 g sera gorgonzola
1 łyżka naturalnego masła
2-3 łyżki miodu
2 łyżki dowolnego musli
garść orzechów, u mnie płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE :
Gruszki kroimy, wzdłuż na pół, wydrążamy z nich łyżeczką gniazda nasienne.
Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i podpiekamy połówki gruszek, układając je środkiem do dołu aż lekko się podpieką.
Gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego, w środek wsypujemy po troszku musli a na wierzch układamy kawałek sera.
Całość polewamy pozostałym miodem z masłem z patelni, posypujemy orzechami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15 minut. Ser ładnie się rozpuści a orzechy przypieką.
Podajemy ciepłe polane odrobiną miodu. Smacznego
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/gruszki-zapiekane-z-miodem-i-gorgonzola.html