Wykonanie
Wprawdzie sezon na
gruszki już się zaczął,są piękne i słodziutkie ,wiec
pora coś z nich przygotować.Dawno nie
jadłam gruszek pieczonych, a przepisy które przeczytałam na
gruszki m miodzie wydały mi się zbyt kaloryczne,więc upiekłam je według własnego pomysłu.
SKŁADNIKI:4-6 dojrzałych
gruszek2 dowolne batoniki
musli1 łyżka
mioduodrobina
masła do posmarowania naczyniaPRZYGOTOWANIE:
Gruszki obrać,przekroić na pół,z większej części wykroić gniazdo nasienne zachowując ogonek
owocu. Środki
gruszek napełnić rozkruszonymi batonikami
musli,ułożyć w naczyniu posmarowanym
masłem i polać po wierzchu rozpuszczonym
miodem.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 min.Po wyjęciu z piekarnika, na dno formy w( której zapiekaliśmy)wlać 1 -2 łyżki
wody aby rozpuścić skarmelizowany sok powstały przy pieczeniu .
Gruszki wyłożyć na talerzyk i polać
sokiem.Lekkie i smaczne przekąski gotowe.Smacznego.