ßßß Cookit - przepis na Kontakt i współpraca

Kontakt i współpraca

nazwa

Wykonanie

Nugat to propozycja dla tych, którzy przepadają za czymś naprawdę słodkim.
Mi przypomina trochę smak dzieciństwa, gdy krówki ciągutki czy czekolada były wyjątkowym rarytasem i dlatego często przygotowywano je w domu.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej czekoladowej książki ;)
Składniki:
250 ml śmietanki 36%
400 g miodu
3 łyżki masła
250 g prażonych płatków migdałowych
150 g mlecznej czekolady do polewania
Wykonanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 30 wyłoż pergaminem. Śmietankę i miód wlej do rondla i na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż mikstura stanie się sprężysta, lekko ciągnąca i klarowna (u mnie trwało to ok. 10 minut). Zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie ostrożnie mieszając dodawaj masło i płatki migdałów. Mieszankę wlej do przygotowanej formy i zostaw do ostygnięcia na co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc. Kiedy się zetnie, wyłóż masę na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.
Połam czekoladę i włóż do małego garnuszka. Następnie ustaw go na większym z wrzącą wodą. Powoli mieszając rozpuść czekoladę. Chwytając kolejno każdą kostkę nugatu za jej górną część, zanurzaj je do połowy wysokości w czekoladzie. Odkładaj do ostygnięcia na tacę wyłożoną pergaminem.
Oczywiście płatki migdałów można zastąpić dowolnymi orzechami ;)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/05/Kostka-nugatowa.html