Wykonanie
Nugat to propozycja dla tych, którzy przepadają za czymś naprawdę słodkim.Mi przypomina trochę smak dzieciństwa, gdy
krówki ciągutki czy
czekolada były wyjątkowym rarytasem i dlatego często przygotowywano je w domu.Przepis pochodzi z mojej ulubionej czekoladowej książki ;)
Składniki:250 ml
śmietanki 36%400 g
miodu3 łyżki
masła250 g prażonych
płatków migdałowych150 g
mlecznej czekolady do polewaniaWykonanie:Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 30 wyłoż pergaminem.
Śmietankę i
miód wlej do rondla i na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż mikstura stanie się sprężysta, lekko ciągnąca i klarowna (u mnie trwało to ok. 10 minut). Zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie ostrożnie mieszając dodawaj
masło i
płatki migdałów. Mieszankę wlej do przygotowanej formy i zostaw do ostygnięcia na co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc. Kiedy się zetnie, wyłóż masę na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.Połam
czekoladę i włóż do małego garnuszka. Następnie ustaw go na większym z wrzącą
wodą. Powoli mieszając rozpuść
czekoladę. Chwytając kolejno każdą kostkę nugatu za jej górną część, zanurzaj je do połowy wysokości w
czekoladzie. Odkładaj do ostygnięcia na tacę wyłożoną pergaminem.Oczywiście
płatki migdałów można zastąpić dowolnymi
orzechami ;)