Wykonanie
            Gruszki gotowane w 
winie to wykwintny deser dla dorosłych, bardzo efektowny i smaczny. Dodatkowo obtoczyłam je w 
czekoladzie i orzechach. Podane z 
lodami, 
serkami oraz 
bitą śmietaną posmakują nie jednej osobie.

SKŁADNIKI :4-6 twardych 
gruszekokoło 3 szklanki 
wina deserowego, czerwonego1 szklanka 
cukru1 
cukier waniliowylaska 
cynamonu, 2 
goździki1/2 łyżeczki 
przyprawy do piernikaDODATKOWO :100 g 
czekolady deserowej100 g pokruszonych dowolnych 
orzechówlody bakaliowemięta do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Z 
gruszek obieramy cienko skórkę, pozostawiając ogonki, od 
spodu wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy 
wino z 
cukrem i 
przyprawami, wkładamy 
gruszki i gotujemy około 15 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Zakręcamy gaz i pozostawiamy 
gruszki na około 1 godzinę w zalewie aby nabrały ładnego koloru. 
Owoce wyjmujemy i układamy na talerzu ogonkiem do góry aby dokładnie obciekły z zalewy. 
Czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce. Maczamy w niej 
gruszki i posypujemy 
orzechami.
Gruszki układamy na talerzykach, dodajemy 
lody i ozdabiamy 
mięta. Smacznego.

