ßßß Cookit - przepis na Gruszki w słodkiej zalewie

Gruszki w słodkiej zalewie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
gruszki (2 kg)
przyprawy (goździki, laski cynamonu lub cynamon w proszku)
woda (5 l)
cukier (0,5 kg)
Do tego przepisu potrzebujemy twardych gruszek. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki lub ćwiartki. Wkładamy do słoików. Jako przyprawy możemy dodać goździki, laskę cynamonu lub po prostu mielony cynamon, dla aromatu.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/04/gruszki-w-sodkiej-zalewie-sweet-pears.html