Wykonanie
Znów cukinia? Tak, i pewnie jeszcze do końca września
cukinia będzie królować na moim
stole. Tym razem smażona w cieście naleśnikowym.
Składniki:1 średniej wielkości
cukiniasól,
pieprzoliwa z oliwek2
jajkamąkamlekoPrzygotowanie:
Cukinię obierzcie. Usuńcie nasiona. Pokrójcie na dość małe kawałki, żeby się cała dobrze usmażyła.Przygotujcie ciasto naleśnikowe.
Jajka ubijcie z odrobiną
mleka. Dodajcie tyle
mąki, tak żeby było trochę bardziej gęste niż na klasyczne ciasto na naleśniki. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie do ciasta 2 łyżki
oliwy.
Na patelni rozgrzejcie
oliwę z oliwek.
Cukinie obtaczajcie w cieście i smażcie na złoto z każdej strony. Po około 1,5-2 minutay na każdą stronę. Smażona
cukinia w cieście naleśnikowym smakuje świetnie.
Polecam też przepis na smażoną
rukolę .