ßßß Cookit - przepis na PRZEPIÓRCZE UDKA

PRZEPIÓRCZE UDKA

nazwa

Wykonanie

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy itp.
Składniki na ciasto:
300 ml kefiru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sodki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej
sól do smaku
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki.
Farsz :
300 g mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo :
1 paczka paluszków
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie :
Mięso mieszamy z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułka tartą.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka.
Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego.
Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka.
Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.
Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/przepiorcze-udka.html