Wykonanie
Tarta tatin to najlepsze
tarta jaką
jadłam. Zwykła
tarta z
jabłek, a zachwyca.Składniki:4 średniej wielkości
jabłka (obrane)1/4 kostki
masła4 łyżki
brązowego cukruciasto:łyżka
wody2
żółtkaszczypta
soli1/2 kostki
masłaszklanka
mąki
Przygotowanie:Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie zajmijcie się
jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie. Skarmelizujcie
masło z
cukrem. Pokrójcie
jabłka. Ja przekręcam je od czasu do czasu. Jak
jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na
jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod
jabłka.Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 25 minut.
Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by
jabłka znalazły się na górze. Obłędna.