Wykonanie
Kocham odwróconą tartę. Lekko zmodyfikowałam przepis, dodając
migdały i powstało coś pysznego!

Składniki:4 średniej wielkości
jabłka (obrane)1/4 kostki
masła4 łyżki
brązowego cukrupłatki migdałoweciasto:łyżka
wody2
żółtkaszczypta
soli1/2 kostki
masła3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki mielonych
migdałów
Przygotowanie:Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie zajmijcie się
jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie (ja wykorzystałam patelnię z metalową rączką). Skarmelizujcie
masło z
cukrem. Pokrójcie
jabłka. Wyjątkowo - na ogół tak nie robię - mieszałam
jabłka. Jak
jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na
jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod
jabłka.

F ormę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25-30 minut.
Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by
jabłka znalazły się na górze. Posypcie
płatkami migdałowymi. Boska.

Polecam też
jabłka w kruchym cieście.