Wykonanie
W prostocie siła. Płaskochlebki (tak wdzięcznie to sobie przetłumaczyłam) to najprostsze
pieczywo świata.
Mąka i
woda to podstawa, do tego odrobina
oleju i
soli. Wyrabiano podobne już w starożytności. Ciekawe, z czym wtedy je zajadali. W każdym razie ja, dzisiaj, proponuję zawijać co się nawinie!
Sałaty i sałatki,
kiełbaski, burgery, różne
mięsa, świeże warzywa,
owoce, pikle i inne cuda! Formujcie pakieciki z ulubioną zawartością i bierzcie na wynos - na pikniki, weekendowe wypadziki, do pracy, do szkoły.
Składniki (5 placków)250 g
mąki (niecałe 2 szklanki)1 łyżeczka
soli150 ml ciepłej
wody1 łyżka
oleju (
słonecznikowego lub rzepakowego)Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól i wymieszać. Ciepłą
wodę połączyć z
olejem. Wlać do
mąki niewielkim strumieniem mieszając ręką lub drewnianą łyżką, tak aby uformować dość kleiste ciasto. Ciasto wyłożyć na oprószony
mąką blat i wyrabiać ok 5 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i zostawić na blacie przykryte miską na przynajmniej 15 minut. Tortille najlepiej opiekać tuż przed ich spożyciem, ponieważ najlepsze są świeże. Z ciasta uformować wałek i podzielić je na pięć części. Każdą cześć rozwałkować na cieniutki placek o średnicy około 25 cm, podsypując sporą ilością
mąki. Rozgrzać mocno płaską patelnię z nieprzywieraną powierzchnią (używam naleśnikowej), zmniejszyć nieznacznie ogień i opiekać placek ok 1-2 minuty z jednej strony, aż do pojawienia się brązowych, zarumienionych śladów. Przewrócić i piec jeszcze niecałą minutę. Zawinąć placek w kuchenną ściereczkę, dzięki temu zachowa ciepło i miękkość. Następnie opiec resztę placków i schować pod ściereczkę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Można na przykład posmarować placek
sosem czosnkowym, dodać liście
sałaty, kawałki grillowanego
kurczaka i ulubione warzywa. Zawijać w kieszonki lub jak zwykłe naleśniki. Smacznego!