ßßß
żytnie naleśniki z gorącymi śliwkami w miodzie i cynamonie i orzechami laskowymiwholewheat crepes with warm plums with honey and cinnamon and hazelnutsŚliwki, cynamon, orzechy. Niech żyje jesień? Zdecydowanie. Naleśniki z nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach./1 porcja/Naleśniki- 50g mąki żytniej- 1 jajko- 1/4 szklanki mleka- 100ml wody gazowanej- 1 łyżeczka oleju- szczypta soliNadzienie- 5 śliwek- 1 łyżka miodu- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki siekanych orzechów laskowych- 1/3 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzesianą mąkę miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy mus śliwkowy: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do rondelka, mieszamy z miodem, orzechami, cynamonem, wanilią. Dusimy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając i opcjonalnie dolewając 2-3 łyżki wody, aby zapobiec przypaleniu owoców. Gotowy mus odstawiamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, a następnie nadziewamy musem.