Wykonanie
Przepis z
serii "zagubione w aparacie", jeszcze z mojego dawnego miejsca zamieszkania. Swego czasu na nowo rozsmakowałam się w
śniadaniowych musach wszelkiego rodzaju. Ochota na włączanie piekarnika może odejść, kiedy w międzyczasie znajdzie się w miseczkowej formie niejeden wypiek (a w obecnej sytuacji: nie wspominając o zupełnym braku czasu, kiedy czas zbierać się do pracy - lub na plażę). Wtedy przyda się coś sycącego, a zarazem lekkiego i szybkiego w przygotowaniu . Tam oto w międzyczasie przyszedł mi do głowy pomysł na spożytkowanie jednych z moich ulubionych
płatków -
ryżowych . W połączeniu z bazą na sernik w mojej wyobraźni danie to jawiło się jako przepyszne. Rzeczywistość mnie nie rozczarowała - próbując go po raz pierwszy wiedziałam, że na pewno jeszcze nieraz
wrócę do tego musu. Czas pokazał, że się nie myliłam: wróciłam i
mogę powiedzieć, że na stałe zagościł on w mojej kuchni. Jest delikatny, sernikowy i subtelnie słodki - idealny do podania z
syropem lub
konfiturami, a także świeżymi
owocami . Poniekąd może jest także jesienny, biorąc pod uwagę
żurawinę i
pomarańczę, niemniej z tego faktu zdałam sobie sprawę dopiero kilka dni temu, kiedy to także dowiedziałam się, że za trzy dni do angielskich Starbucksów powraca pumpkin spice latte . Nie rozwarstwiając jednak smaku na
pory roku, ograniczę się już tylko do szczerego: polecam serdecznie!/1-2 porcje/- 25g
płatków owsianych- 25g
płatków ryżowych- 1/2 szklanki
mleka- 100g
twarożku*- 1 średnie
jajko- 1 pełna łyżeczka
miodu- 1,5 łyżki
suszonej żurawiny- 1 czubata łyżeczka skórki
pomarańczy**- szczypta
soli- kilka kropel aromatu/ekstraktu
waniliowegoPłatki owsiane mielimy w młynku lub blenderze.
Płatki ryżowe oraz zmiksowane
płatki owsiane gotujemy z
mlekiem do zgęstnienia. W miseczce miksujemy
twarożek,
jajko i
aromat waniliowy.
Żurawinę, a następnie przygotowany wcześniej
twarogowy miks dodajemy do gotujących się na wolnym ogniu
płatków, cały czas mieszając. Gotujemy wszystko razem do ponownego zgęstnienia, pod koniec dosładzając masę
miodem. Gotowy mus przekładamy do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu:
truskawki i
płatki kukurydziane w miodzie.*dla uzyskania jeszcze bardziej kremowej konsystencji idealnej w przypadku deserów,
twarożek naturalny/sernikowy możemy zastąpić
ricottą lub kremowym
serkiem typu philadelphia**pominięcie tego składnika nie zmieni konsystencji dania, jednak warto pokusić się o ten
pomarańczowy dodatek, który zdecydowanie podkręca smak dania
/1-2 servings/- 25g oats- 25g rice flakes- 1/2 cup milk- 100g quark*- 1 medium egg- 1 tsp honey- 1 , 5 tbsp dried cranberry- 1 heaped tsp orange zest**- a pinch of salt- a little bit vanilla extractBlend oats. Bring the milk and salt just to a boil. Add the oats and rice flakes and turn the heat down to medium until the porridge is thick and creamy. In a separate bowl mix together quark, egg and vanilla extract until smooth and combined. Add dried cranberry, orange zest and quark batter to boiling oats and rice flakes. Cook until thick and smooth, stirring frequently. In the end, add honey and stir well.
Serve with maple
syrup, jam, marmelade or fresh fruits. In the photo: fresh strawberries and honey cornflakes.*to
make it even
more creamy for a perfect dessert, use
ricotta cheese or cream cheese (e.g. philadelphia)**possible to leave out, but the orange aroma makes the dessert the best