ßßß Cookit - przepis na Gofry belgijskie - walentynkowo do łóżka?

Gofry belgijskie - walentynkowo do łóżka?

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przez mój blog przewinęło się słodkie wspomnienie gofrów. Choć pogoda za oknem nijak nie przypomina słonecznych wakacji, nie oznacza to odwrotu od dań, które pomagają przywołać tamte pełne słońca dni, a także nakreślić wizję kolejnych, spędzonych już w Anglii, w pracy, w oczekiwaniu na zagraniczne studia. Dziś prezentuję gofry belgijskie - to moje pierwsze podejście do tego typu gofrów. Zawsze z niepewnością testuję przepisy zawierające drożdże, jednak z radością stwierdzam, że z biegiem czasu udało mi się nad nimi zapanować - a może to też magia przepisów Liski, z którymi po raz kolejny eksperymentuję? Gofry są delikatne, puszyste, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku : przepyszne. Nieco inne od typowych gofrów, bo - podobnie jak pancakes - różnić mogą się choćby i tylko proporcjami, choćby dwoma składnikami, a smak jest już zupełnie inny. To jest w nich wspaniałe.
Nawiązując do ich kształtu, jestem przekonana, że idealnie wpasują się w klimat walentynkowego śniadania (lub deseru) do łóżka.
Przy okazji - zaktualizowany został spis ULUBIONYCH przepisów . Sprawdźcie, co uznałam za najlepsze w styczniu!
/1 porcja/
- 60g mąki (1:1 żytnia i pszenna)
- 1 białko*
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka syropu klonowego**
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- szczypta soli
- 1/4 laski wanilii ***
Mleko podgrzać, aż będzie gorące. Masło stopić i ostudzić. Przelać mleko do miski, następnie dodać masło, syrop klonowy, sól i ziarenka z laski wanilii. Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać jajko i mąkę uprzednio przesianą z drożdżami. Zmieszać, po czym przykryć miskę folią spożywczą. Odstawić na godzinę - ciasto ma podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, piec gofry w rozgrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Piec kilka minut do zarumienienia. Podawać wedle uznania - z owocami, ubitą kremówką, powidłami lub syropem klonowym. Ja użyłam domowego dżemu z malin i jeżyn.
*najlepiej od razu zrobić podwójną porcję - wtedy zużywamy całe jajko. Na jedną porcję używamy jajka naprawdę małego, połówki, albo samego białka
*do zastąpienia cukrem, miodem lub inną substancją słodzącą
***można zastąpić cukrem, ekstraktem lub olejkiem wanilinowym
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/02/gofry-belgijskie-walentynkowo-do-ozka.html