Wykonanie
W tym jednym serniku zawarłam wszystko, co najbardziej lubię:
maślany spód z
herbatników, warstwę lekkiego sernika z
serka ricotta, makowiec i
chałwę. Nie jest to najlepsza propozycja dla tych, którzy przestrzegają postnej diety przed Wielkanocą, ale z pewnością doskonała na wypieki świąteczne. A Wielkanoc już za chwilę. Sernik z
makiem i kruszonką z
chałwy to alternatywa dla tradycyjnego sernika, a przecież kto nie lubi
maku i chałwy?
Skladniki:forma 27cm1/2 opakowania
herbatników Digestive, rozdrobnionych na proszek80g
masła, roztopionego2 x 250g
serka ricotta100g
mascarpone1/2 kubka
śmietany kremówki3/4 kubka drobnego
cukruskórka starta z 1
cytrynysok z 1/2
cytryny4
jajka1 opakowanie mielonego
makugarść
orzechów włoskich, połamanych na kawałki1 duża łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki miękkiego
masła2 łyżki
brandy1/2 kubka
cukru3/4 kubka
mlekachałwagarść
płatków migdałowychJak zrobiłam:spód:Rozdrobnione
herbatniki wymieszałam z roztopionym
masłem. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z
herbatników uformowałam w zbity spód na dnie formy. Odstawiłam.sernik:
Ricottę wymieszałam mikserem z
mascarpone i kremówką. Dodałam
cukier, wymieszałam, a
potem dodawałam po jednym
jajku, cały czas mieszając. Wrzuciłam startą
skórkę z cytryny i wlałam sok, połączyłam dokładnie z masą. Wyłożyłam na spodzie z
herbatników i piekłam w 180'C przez 45 - 50 minut, aż środek był lekko ścięty.masa makowa:Zagotowałam
mleko i wsypałam
mak, wymieszałam i na małym ogniu gotowałam przez 15 - 20 minut, mieszając, aż
mak spęczniał i zmiękł. Dodałam wszystkie pozostałe składniki, wymieszałam i odstawiłam.całość:Kiedy sernik był lekko ścięty i złocisty na brzegach, po 45-50 minutach, wyjęłam go z piekarnika i delikatnie
pokryłam warstwą
maku na wierzchu. Posypałam pokruszoną
chałwą i
płatkami migdałów. Piekłam jeszcze przez około 15 - 20 minut w 180'C, aż
chałwa lekko się rozpuściła i nabrała złocistego koloru.