Wykonanie
Pochmurny dzień, już któryś z kolei, ciemno za oknami, a przecież to już czerwiec? Koniec czerwca zwykle obiecuje lato, a tu nic, raczej jesiennie. Na szczęście jest kuchnia, a w niej piekarnik, a także
truskawki,
rabarbar,
płatki owsiane.. będzie crumble na poprawę humoru.Zupełnie nie mam pomysłu na to, jak przetłumaczyć crumble. Opisując to ciasto - deser, to po prostu kruszonka na owocach na gorąco. Amerykanie i Brytyjczycy bardzo lubią crumble i nie bez powodu. To szybki i łatwy deser, wyjątkowo elastyczny jeżeli chodzi o składniki, zarówno
owocowego spodu jak i kruszonki. Przygotowanie to kilkanaście minut, pieczenie około 40, i crumble gotowy.


Składniki:
owoce0.5kg
truskawek, umytych i pokrojonych na połówki0.4 - 0.5kg
rabarbaru, pokrojonego na 1cm kawałki2 łyżki
soku z cytryny1 1/2 łyżki
mączki ziemniaczanej ( albo ararutowej )1/2 kubka
cukru brązowegokruszonka2/3 kubka
mąki pszennej2/3 kubka
płatków owsianych1/2 kubka
płatków migdałowych1/3 kubka
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonu mielonego1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczka
soli110g
masła

Jak zrobiłam:1. Przygotowałam naczynie żaroodporne - wysmarowałam je
masłem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.2. W średniej wielkości misce wymieszałam
sok z cytryny z
mączka ziemniaczaną i
cukrem. Dodałam przygotowane wcześniej
truskawki i
rabarbar, umyte i pokrojone. Delikatnie mieszając obtoczyłam
owoce w soku z
cukrem i
mączką ziemniaczaną. Przełożyłam do przygotowanego naczynia.3. W misce wymieszałam
mąkę,
płatki owsiane,
migdałowe,
cukier brązowy,
sól,
cynamon i
kardamon. Dodałam pokrojone na kawałki
masło i ugniatając i rozcierając ręką, połączyłam z suchymi składnikami. Rozcierałam aż całość przypominała kruszonkę. Kruszonkę rozsypałam na owocach.4. Crumble piekłam w 180'C przez 40 - 45 minut, aż
owoce zaczęły bulgotać a kruszonka stała się lekko brązowa. Po upieczeniu przestudziłam przez 5 minut - jest bardzo gorąca - i podawałam.
