ßßß
Pogoda nie może się zdecydować. Raz słońce, raz deszcz, to znowu wiatr. Na szczęście nie przeszkodziło to truskawkom, które pojawiły się na targu. Jeszcze nie są to te pełne słońca owoce, ale już są całkiem smaczne. U mnie wylądowały w owsianym placku z kruszonką. Syte, wilgotne, nie nazbyt słodkie. Świetne do kawy, albo szklanki mleka.Składniki:Na spód:-200g płatków owsianych-100g mąki pszennej-200g zimnego masła-1 jajko-2 łyżki cukru-1 łyżeczka cynamonu-1 łyżka jogurtu naturalnego-szczypta soliNa masę truskawkową:-0,5kg truskawek-1 łyżeczka cynamonu-1 łyżka mąki ziemniaczanej-2 łyżki cukruNa kruszonkę:-1/2 szklanki mąki pszennej-1/2 szklanki płatków owsianych-1/3 szklanki płatków migdałowych-1/2 szklanki cukru-1 łyżeczka cynamonu-100g zimnego masłaPrzygotowujemy spód. Płatki z grubsza mielimy w młynku lub malakserze. Dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy (można to zrobić w malakserze). zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Truskawki kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki oraz posiekane masło. Rozcieramy palcami do powstania kruszonki, można schłodzić w lodówce.Formę (u mnie 30x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy dno formy, dociskamy. Na spodzie równomiernie rozkładamy owoce, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 60 minut.
Smacznego!