Wykonanie
Bardzo ciekawa propozycja, wśród wydanych ostatnio książek kucharskich. Dostałam ją na urodziny - ale sama ją sobie zażyczyłam (z dwiema innymi - ale o nich kiedy indziej), gdyż byłam bardzo ciekawa jej zawartości.
Książka
Janka Kuronia to nie typowa książka kucharska - to ciekawy poradnik dla wszystkich spędzających czas w kuchni. Wiedza w niej zawarta w szczególności przyda się początkującym - idącym "na swoje" gospodyniom (i gospodarzom :)) domowym.Na początku znajdziemy ciekawe kompendium
wiedzy o tym, co warto
mieć na wyposażeniu kuchni - co jest niezbędne - a co tylko nie zawsze potrzebnym gadżetem. Następnie mamy wiele przydatnych porad na temat planowania posiłków i robienia zakupów "z głową" (i listą oczywiście).
Ciekawy rozdział o robieniu zapasów i przechowywaniu żywności - tu pięknie opisane co przechowujemy w lodówce, a co poza nią i jak mrozimy żywność.
Mamy rozdział dotyczący kupowania lokalnego - wspieranie wytwórców z własnego otoczenia - lokalne kupowanie sprawia, że jemy naturalnie i tanio!Dowiemy się też z książki Kuronia, jak małym kosztem stworzyć dania wykwintne.Bardzo ważne i ciekawe są również rozdziały o czasie i energii w kuchni oraz o marnowaniu żywności - wszystko to dotyka naszych kieszeni - i tu Jan Kuroń udziela wielu cennych rad, jak możemy ekonomicznie gotować.Każdy z rozdziałów jest opatrzony przepisami - są ciekawe i nieskomplikowane. Bardzo przejrzyście opisane i pięknie uwiecznione na zdjęciach.
Ostatni rozdział "na słodko" to przepisy Anety Kuroń - żony autora i też znakomitej kucharki, która jest "słodką" stroną tego duetu.
Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche,
biszkopt,
bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :)
Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie obejrzeć zdjęcia lub filmiki - np. jak oskórować
rybę :)
Podsumowując - książka Kuroniów to świetna propozycja z mnóstwem ciekawych porad, by przygotowane przez nas posiłki były nie tylko smaczne, ale również ekonomiczne.