ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.
Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów.
Zapraszam.
Składniki:
8 polędwiczek drobiowych
1 garść oliwek
2 czerwone cebule
8 ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól morska
pieprz
kurkuma
papryka słodka
1 suszona ostra papryczka
2 łyżki oliwy
1 plaster masła
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Wykonanie:
Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/01/poledwiczki-drobiowe-pieczone-z.html