ßßß Cookit - przepis na Cukierki Białe Michałki

Cukierki Białe Michałki

nazwa

Wykonanie

Macie swoje ulubione cuk ierki :)? Ja niestety mam ich sporo, ale faworytem są Białe Michałki. Mogła bym je jeść w olbrzymich ilościach. Oczywiście nie jest to z byt zdrowe, dlatego staram się ich unikać. Gdy znalazłam gdzieś w sieci ten przepis, od razu postanowiłam go wypróbować. Cukierki w smaku przypominają oryginał, ale są mniej słodkie. Myślę, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić :)
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
przepis na
150g białej czekolady
3/4 szklanki mleka
50g masła
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mleka w proszku
100g orzechów arachidowych (ja użyłam orzechów włoskich)
1/2 łyżeczki spirytusu
kilka kropel oleju arakowego
Polewa:
100g białej czekolady
40g masła
3 łyżki mleka
Do garnka przelej mleko, dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Zagotuj. Czekoladę rozpuść na parze. Do mleka dodawaj powoli mleko w proszku, mieszaj cały czas, tak aby nie było grudek. Następnie dodaj rozpuszczoną, białą czekoladę, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy, spirytus oraz olejek arakowy. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw na godzinę do przestygnięcia. Po godzinie dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj dokładnie. Gotową masę przełóż do formy na cukierki (jeśli nie masz takiej formy, możesz wyłożyć masę na blachę, wyrównać wierzch, a gdy masa stwardnieje, pokrój ją na niewielkie prostokąty). W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i mlekiem. Cukierki obtaczamy w polewie, pozostawiamy do zastygnięcia.
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/11/cukierki-biae-michaki.html