ßßß Cookit - przepis na Blok biały, mleczno czekoladowy

Blok biały, mleczno czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia bloku zainspirował mnie przepis z TEJ strony. Szukałam przepisu na coś słodkiego, natknęłam się na wspomniany wyżej blok, postanowiłam wypróbować. Dodałam mniej składników - następnym razem jednak urozmaicę - dodam suszoną żurawinę, morele i inne. Blok jest bardzo słodki, więc nie jesteśmy w stanie zjeść go wiele na jeden raz, choć mój małżonek potrafi zjeść 2 plastry na jednym posiedzeniu... więc... sami ocenicie;)
Składniki:
150 g masła
opakowanie cukru waniliowego (16g)
150ml wody
300g mleka w proszku
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
1 tabliczka białej czekolady
100g cukru
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło rozpuszczamy z wodą, zestawiamy z ognia dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie powoli wsypujemy przesiane mleko w proszku - ciągle mieszając, najlepiej użyć do tego rózgi.
Do masy dodajemy orzechy i rodzynki (tutaj możemy dodać ulubione, po prostu miałam pod ręką orzechy i rodzynki)
Formę - małą (12x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy masę do foremki, dociskamy, wyrównujemy wierzch odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po wyciągnięciu kroimy w plastry, następnie w kostkę i konsumujemy;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/02/blok-biay-mleczno-czekoladowy.html