Wykonanie
Nadal pozostajemy w piernikowych klimatach. Po pierniczkach przyszedł czas na większą wersję, czyli piernik. Dziś proponuję Wam piernik w wersji orkiszowej z dodatkiem
bakali:
żurawiny,
rodzynek i
orzechów. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie dodać swoje ulubione
bakalie. Dużą zaletą tego ciasta jest to, iż przygotowuje się je ekspresowo i od razu można go jeść. Nie trzeba czekać, aż piernik skruszeje ;)Dietetyczny piernik orkiszowyprzepis na blachę o wymiarach 24cm x 11cm
1 i 3/4 szklanki
mąki orkiszowej6 łyżek
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy do piernikałyżeczka
cynamonułyżka ciemnego
kakao2
jajka50g
żurawiny50g
rodzynek50g dowolnych
orzechów1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2/3 szklanki zimnej
wody1/4 szklanki
oleju kokosowegoW misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika,
cynamon,
kakao oraz
bakalie:
żurawinę,
rodzynki i
orzechy. W drugim naczyniu wymieszaj
jajka,
wodę,
olej i
miód. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. P o upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj polewą lub
cukrem pudrem.Smacznego :)