Wykonanie
Tak jak zapowiadałam w ostatnim wpisie (
razowe pierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną strukturę niż te tradycyjne (są bardziej kruche), ponieważ to właśnie gluten odpowiada za elastyczność ciasta. Podstawą jest
mąka kukurydziana, którą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz
mąka jaglana, z którą może być więcej problemów. Na pewno jest do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale taniej będzie jeśli zmielicie po prostu
kaszę jaglaną na
mąkę. Ja robiłam to blenderem, ale wiem że niektórzy używają w tym celu młynka do
kawy. Można próbować, tylko ostrożnie żeby nie spalić sprzętu.Składniki na 3-4 blachy:100 g
oleju kokosowego6 łyżek
miodu płynnego (ale nie sztucznego!)1
jajko3-4 łyżki zimnej
wody70 g
mąki kukurydzianej +
mąka do podsypywania210 g
mąki jaglanej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,8 łyżeczek łuskanego
słonecznika,2-3 łyżki
przyprawy do pierników (np. z tego przepisu - klik)1.
Miód wraz z
olejem wymieszaj (lub podgrzej) do płynnej konsystencji.2.
Słonecznik zmiel drobno w blenderze, następnie wymieszaj z dwoma rodzajami
mąki,
przyprawą do pierników i
proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sito, ewentualne niezmielone kawałki wrzuć jeszcze raz do blendera. Wszystko musi
mieć drobną strukturę.3. Wlej do miski przestudzony
olej z
miodem, dodaj
jajko i wymieszaj. Wlej
wodę. Następnie dodawaj
mąkę w
trzech turach. Jeśli ciasto się klei, dodawaj małymi partiami
mąkę kukurydzianą, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.4. Stolnicę posyp
mąką kukurydzianą, rozwałkuj ciasto (nie powinno być zbyt cienkie, lepiej sprawdzą się grube pierniki). Najłatwiej wałkować przez papier do pieczenia. Wycinaj dowolne kształty.5. Piecz 7-10 minut w zależności od wielkości, w 180 stopniach.6. Udekoruj lukrem, np. z tego przepisu (klik)