Wykonanie
Grochówka z
boczkiem i naleśnikami na deser jest w tradycji szwedzkiej od wieków. Ma korzenie katolickie. Miała być solidnym pożywieniem w czwartki przed piątkowym postem. W wojsku nadal jedzą grochówę i naleśniki w czwartki. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki :(6-8 porcji)500 g żółtego
grochu(
groch zamocz na 10-12 godzin w zimnej wodzie z
solą, następnie wylej tą
wodę)2l
wody1 łyżeczka
soli2
cebule300 g
boczku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
tymiankuSposób przygotowania:Wl ej
wodę i wsyp
groch do dużego garnka, dodaj
sól. Dodaj obrane
cebule pokrojone w ćwiartki +
boczek. Gotuj pod przykryciem ok 1 godzinę. Usuń ewentualne skorupy
grochu, które wypłynęły podczas gotowania. Spróbuj czy
boczek jest gotowy, jeśli tak to go wyjmij z zupy, a resztę gotuj jeszcze kolejne 30 minut. J eżeli zupa jest za gęsta, dodaj wrzątku. Przypraw wedle uznania i posmakuj. Pokrój
mięso w kostki i włóż z powrotem do zupy. Powodzenia!