ßßß Cookit - przepis na grochówka

grochówka

nazwa

Wykonanie

250g grochu łuskanego (połówki)
4 l wody
2-3 kitki kiełbasy polskiej lub innej wędzonej
kawałek skórki wędzonej od boczku
5 ziemniaków
1 łyżka majeranku
3-4 łyżeczki soli
2 garnki
W jednym garnku gotować groch w wodzie tak długo aż zacznie rozpadać się. Uwaga, na początku szumi się- zebrać szum.
W drugim garnku z 4l wody gotować pokrojoną w 0,5 cm plasterki kiełbasę i skórkę (ok 10 min), dodać oskrobane i pokrojone ziemniaki i sól (uwaga: ilość zależna od gustu i słoności kiełbasy). Gotować do miękkości ziemniaków (ok 20 min). Dodać ugotowany groch i majeranek. Gotować jeszcze 5 min co jakiś czas mieszając.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/09/grochowka.html