ßßß Cookit - przepis na Grochówka szwedzka - Gul ärtsoppa

Grochówka szwedzka - Gul ärtsoppa

nazwa

Wykonanie

Grochówka z boczkiem i naleśnikami na deser jest w tradycji szwedzkiej od wieków. Ma korzenie katolickie. Miała być solidnym pożywieniem w czwartki przed piątkowym postem. W wojsku nadal jedzą grochówę i naleśniki w czwartki. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki :(6-8 porcji)
500 g żółtego grochu
(groch zamocz na 10-12 godzin w zimnej wodzie z solą, następnie wylej tą wodę)
2l wody
1 łyżeczka soli
2 cebule
300 g boczku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Wl ej wodę i wsyp groch do dużego garnka, dodaj sól. Dodaj obrane cebule pokrojone w ćwiartki + boczek. Gotuj pod przykryciem ok 1 godzinę. Usuń ewentualne skorupy grochu, które wypłynęły podczas gotowania. Spróbuj czy boczek jest gotowy, jeśli tak to go wyjmij z zupy, a resztę gotuj jeszcze kolejne 30 minut. J eżeli zupa jest za gęsta, dodaj wrzątku. Przypraw wedle uznania i posmakuj. Pokrój mięso w kostki i włóż z powrotem do zupy. Powodzenia!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/01/grochowka-szwedzka-gul-artsoppa.html