Wykonanie
Od pewnego czasu nauczyliśmy się
mieć w lodówce opakowanie gotowego
ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z
budyniem albo rogaliki z
szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z
żółtym serem parówki albo róże z
jabłkami. Możliwości wykorzystania
ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z
budyniem.Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :)Składniki1 opakowanie
ciasta francuskiego1 opakowanie budyniu (
waniliowy,
czekoladowy lub wasz ulubiony)350 ml
mleka2-3 łyżki
cukru (jeśli
budyń był bez dodatku
cukru)gruby
cukier kryształ do posypania1
jajko (rozmącone)Sprzętpapier do pieczenia lub gruba folia aluminiowa do pieczeniasilikonowa mata do pieczeniaPrzygotowanieUgotować
budyń zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość
mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek z kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony i dopiero na tak przygotowany rożek nawijam
ciasto francuskie. Drugą połowę prostokątów ponakłuwać na środku widelcem, pozostawiając około 5-7 mm z każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie).
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka
budyń, tarty ewentualnie ozdobić
owocami.