Wykonanie
Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach
czarny pieprz, kumin,
kardamon,
cynamon,
kolendra,
kozieradka i
sól.Samar w swojej książce " Hummus, za’atar i
granaty " podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych
mięs oraz warzyw.Recenzja książki jest dostępna tutajSkładniki1 łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka zmielonej
kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami
wiśni wonnej)1 łyżeczka mielonego suszonego
imbiruPrzygotowanieWszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :)Przechowywać w szczelnym pojemniku.Używać do czerwonych
mięs, drobiu i warzyw.UwagaJeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu
kolendrę,
goździki,
ziele angielskie i
czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.