ßßß Cookit - przepis na Libańska mieszanka siedmiu przypraw

Libańska mieszanka siedmiu przypraw

nazwa

Wykonanie

Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach czarny pieprz, kumin, kardamon, cynamon, kolendra, kozieradka i sól.
Samar w swojej książce " Hummus, za’atar i granaty " podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.
Recenzja książki jest dostępna tutaj
Składniki
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej)
1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :)
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.
Uwaga
Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/01/libanska-mieszanka-7-przypraw.html