Wykonanie
Słodkości nigdy za wiele :)
borówki prosto z działki dziadka M. Przyjechały do mnie w, jak ja to nazywam, paczce żywnościowej. W ogródku znajduje się naprawdę ogromna plantacja tych przepysznych, słodkich
owoców. Trudno nadążyć zrywać.
Borówki są idealne właśnie do takich wypieków, babeczki wyszły bardzo lekkie. Muffiny zniknęły w oka mgnieniu, lecz na pewno jeszcze nie raz się pojawią na moim
stole.
SKŁADNIKI- niepełne 2 szklanki
mąki- około 2/3 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 200 ml
kefiru- 2
jajka- 2/3 kostki
masła = 110 g-
borówka amerykańskaW osobnych miska łączymy ze
sobą suche i mokre składniki (te ostatnie chwilę miksujemy na niskich obrotach). Następnie suche przekładamy do mokrych i mieszamy delikatnie łyżką i na koniec dodajemy
borówki (ilość według uznania). Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy przez 15-17 minut w piekarniku w temp. 200 stopni C.