ßßß Cookit - przepis na Makowiec japoński

Makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D
Ciasto kruche:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2-3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
500 g maku
4 jabłka
6 płaskich łyżek kaszy manny
1 szklanki zmielonych orzechów
1 szklanka cukru
6 jajek
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.
Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/01/makowiec-japonski.html