Wykonanie
Święta, święta i po świętach :D
Pora rozpocząć Nowy Rok od słodkiego, pysznego makowca z
jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na
stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za
makiem :D
Ciasto kruche:300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru2-3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:500 g
maku4
jabłka6 płaskich łyżek
kaszy manny1 szklanki zmielonych
orzechów1 szklanka
cukru6
jajek1 kostka
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaLukier:1
białkocukier pudersok z cytrynyWykonanie:Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę
śmietany.
Mak zaparzam, odcedzam na sicie i
mielę 3-krotnie.
Masło ucieram z
cukrem, dodaję
żółtka i zmielony
mak.
Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z
makiem. Na końcu wsypuję
kaszę manną,
proszek do pieczenia i zmielone
orzechy.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę
makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.Składniki na
lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.