ßßß Cookit - przepis na Jak łatwo zepsuć ciężką pracę nad tortem

Jak łatwo zepsuć ciężką pracę nad tortem

nazwa

Wykonanie

No cóż ja nie wiem i nie mam pojęcia wiedziałam i mimo to zrobiłam :D. Dobrze że na swoim, a zdjęć mi się wczoraj nie chciało zrobić więc ukaże swoje zaćmienie i przestrogę dla początkujących.
A więc święta zasada ;) nie używamy jako wykończenia tortu lub podkładu pod lukier plastyczny bitej śmietany czy to utrwalonej żelatyną czy też nie, a to by dlaczego ? Ponieważ rozpuszcza lukier !
Tak, tak wiedziałam zrobiłam no i na pewno już nigdy się to nie stanie :D.
Tak więc używamy kremu maślanego :).
Torcik zrobiłam na 3 urodzinki córeczki, moi goście nie będą pytać, mój mąż myślał ,że tak ma być więc nie ma najgorzej XD. Torcik zrobiłam z przepisu Pauliny z KotletTV - Tęczowy tort, córcia uwielbia My little pony - więc stąd taki pomysł. Torcik był piękny i dalej jest ozdobiłam go kwiatkami jest uroczy i tak wysokie torty nadają się do takich ozdób.
Masa prosta :
1 L śmietany 36 %
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kuleczki buble do masy (u mnie )
Śmietanę ubijamy najpierw na szybkich obrotach, gdy tylko lekko zgęstnieje, ale będzie jeszcze płynna zmniejszamy obroty miksera do minimum i czekamy, aż się ubije. Pod koniec dodajemy cukier puder i namoczoną w 2 łyżkach wody i rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną żelatynę. Przekładamy torcik, wstawiamy do lodówki na 3 godziny by dobrze stężał, zabezpieczamy kremem maślanym - przepis znajdziecie w pozostałych tortach :).
Ja swój malowałam aerografem to mój drugi raz, ale efekt bardzo mi się spodobał :).
Przekrój pokażę wieczorkiem ;).
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/jak-atwo-zepsuc-ciezka-prace-nad-tortem.html