Wykonanie
W oryginale jest
kurczak, ale że miałam kupionego swojskiego
indyka i czekał do rozbiórki postanowiłam go użyć w tym przepisie. Dodałam kilka składników i wyszło bardzo smacznie i aromatycznie.
Składniki :1,20 kg
indyka lub
kurczaka4 łyżki
oliwy1 duża
cebula3 ząbki
czosnkulistek laurowy1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
maggisólpół opakowania mieszanki chińskiej na patelnie1-2 łyżki
mąkiOpis wykonania :1. Z umytego i osuszonego
mięsa usuwamy kości,
mięso kroimy na drobne kawałki, posypujemy
curry i
solą, mieszamy.2.
Cebulę drobno kroimy,
czosnek miażdżymy,podsmażamy na rozgrzanej
oliwie, następnie dodajemy
mięso i obsmażamy je. Podlewamy
wodą dodajemy
listek laurowy i
cynamon, pozostałe
przyprawy, dusimy pod przykryciem do miękkości. Płyn powinien być w większej połowie wyparowany.3. Na sam koniec dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, zagęszczamy
mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej
wody.Podajemy z
ryżem mniam :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy