Wykonanie
Bardzo szybko się je robi są dużo tańsze niż kupne nie mówiąc już o tym że smaczniejsze, prostota, a jaki wspaniały prezent dla dziadków :).
Składniki :
Biszkopt ciemny upieczony z 1,5 porcji w formie 39X25 cm9 jaj1,5 szklanka
mąki pszennej ( odbieramy 3 łyżki zastępujemy
kakao)3 /4 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 i 1/2 szklanki
cukru kryształu1,5 łyżki
octu3 łyżki
kakaoPrzełożenie:1 L
śmietany roślinnej lub 36 % - w tym przypadku radze dodać fix by lepiej utrzymała konsystencję500 g mrożonych
truskawek3 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
cukru kryształubarwnikiposypka waflowaOpis wykonania :1. Ubijamy piane z
białek, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.2.
Żółtka mieszamy z
octem i
proszkiem do pieczenia. ( głęboka miseczka bo
żółtka rosną )3. Do ubitej piany dodajemy
żółtka, następnie przesianą
mąkę i delikatnie łączymy.4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować
boków formy.5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.7. Ciasto przekrawamy na 3 części z każdej wykrawamy wykrawaczką 6 kółek śr. 8 cm, z podkładów pod
tortów wycinamy kółka takiej samej wielkości jak wykrawane z ciasta.
8.
Truskawki przekładamy do garnka podlewamy lekko
wodą i gotujemy do wyparowania całkowicie
wody, dodajemy
cukier i namoczoną w 2 łyżkach zimnej
wody żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia się masy.9.
Śmietanę ubijamy, ja mojej już nie dosładzam sama w sobie jest słodka, 36 % musicie lekko posłodzić dodając 1-2 łyżki
cukru pudru lub w zależności jak bardzo lubicie by była słodka.10. Krążek smarujemy po środku i kładziemy na wyciętą podkładkę, smarujemy musem z
truskawek,
bita śmietana - ja jeszcze dodałam świeże
truskawki na
śmietanę, blacik, mus
truskawkowy,
śmietana, blacik, całość pokrywamy
bitą śmietaną, wierzch ładnie wyrównujemy. Boki obtaczamy w posypce waflowej. Pozostałą
śmietanę barwimy, dekorujemy u mnie różyczki i liście posypane jeszcze mielonymi
orzechami laskowymi.Mało słodkie i orzeźwiające dziadkowie będą zachwyceni :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy