ßßß Cookit - przepis na Mini torciki dla Babci i Dziadka :) lub ukochanej osoby

Mini torciki dla Babci i Dziadka :) lub ukochanej osoby

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybko się je robi są dużo tańsze niż kupne nie mówiąc już o tym że smaczniejsze, prostota, a jaki wspaniały prezent dla dziadków :).
Składniki :
Biszkopt ciemny upieczony z 1,5 porcji w formie 39X25 cm
9 jaj
1,5 szklanka mąki pszennej ( odbieramy 3 łyżki zastępujemy kakao)
3 /4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1,5 łyżki octu
3 łyżki kakao
Przełożenie:
1 L śmietany roślinnej lub 36 % - w tym przypadku radze dodać fix by lepiej utrzymała konsystencję
500 g mrożonych truskawek
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru kryształu
barwniki
posypka waflowa
Opis wykonania :
1. Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
7. Ciasto przekrawamy na 3 części z każdej wykrawamy wykrawaczką 6 kółek śr. 8 cm, z podkładów pod tortów wycinamy kółka takiej samej wielkości jak wykrawane z ciasta.
8. Truskawki przekładamy do garnka podlewamy lekko wodą i gotujemy do wyparowania całkowicie wody, dodajemy cukier i namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia się masy.
9. Śmietanę ubijamy, ja mojej już nie dosładzam sama w sobie jest słodka, 36 % musicie lekko posłodzić dodając 1-2 łyżki cukru pudru lub w zależności jak bardzo lubicie by była słodka.
10. Krążek smarujemy po środku i kładziemy na wyciętą podkładkę, smarujemy musem z truskawek, bita śmietana - ja jeszcze dodałam świeże truskawki na śmietanę, blacik, mus truskawkowy, śmietana, blacik, całość pokrywamy bitą śmietaną, wierzch ładnie wyrównujemy. Boki obtaczamy w posypce waflowej. Pozostałą śmietanę barwimy, dekorujemy u mnie różyczki i liście posypane jeszcze mielonymi orzechami laskowymi.
Mało słodkie i orzeźwiające dziadkowie będą zachwyceni :).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/01/mini-torciki-dla-babci-i-dziadka.html