ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane

Rogale maślane

nazwa

Wykonanie

A oto kolejny wypiek z serii "Wypieki na śniadanie " zabawy, którą organizuje Małgosia . Tym razem piekłyśmy rogaliki maślane, wspaniałe, słodziutkie, pulchne, znikły zanim dobrze wystygły :). Więc tu moja dobra rada zróbcie podwójną ilość ciasta ;). Zrobiłam mniejsze, ale ze względu na moją córcie, która zje dwa- jeden za drugim, ale pod warunkiem, że są małe :). Takie psychologiczne podejście bo wychodzi w sumie jeden duży rogal. W sumie małe to dobry wybór, gdy planujemy wycieczkę, malutkie do przekąszenia nie potrzeba nawet je niczym smarować bo same w sobie są bardzo smaczne . Przepis pochodzi ze strony Kwirlejka.
Składniki cytuje :
500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko
mak lub sezam
Opis wykonania :
1. Wodę mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuszczamy, gorące zalewamy zimnym mlekiem, pozostawiamy do wystudzenia.
2. Do drożdży dodajemy mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie mieszamy, przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
3.Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogale zaczynając od podstawy. Układamy na przygotowanej blaszce, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni :)
Piekły za mną :
Lorentyna z blogu Pistachio
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Iza z blogu Smaczna Pyza
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Lidia z blogu ciastko z dziurką
Iwona z blogu bloGotowanie z pasją
Alicja z blogu Wielki apetyt
Karolina z blogu Kresowa panienka
Monika z blogu PIN UP cooking Looking
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Kasia z Kasia .in
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Monika z blogu MatkaWariatka
Jola z blogu Życie od kuchni
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/rogale-maslane.html