Wykonanie
Przepis ten dostałam od mamy, która tak jak ja lubi zapełniać półki w piwnicy przeróżnymi
przetworami .
Składniki :4 kg
ogórków1 kg
marchewki1 kg
cebuli1 kg
papryki3 łyżki
soli do
przetworów1 główka
czosnkuZalewa:1 szklanka
cukru1 szklanka
octu1 szklanka
olejuOpis wykonania :1. Umyte i osuszone
ogórki kroimy cienko na tarce w plasterki, solimy i odstawiamy by puściły sok, odsączamy.2.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
cebule kroimy w drobna kostkę.
Paprykę kroimy na małe kawałeczki.Wszystkie warzywa mieszamy razem.3.
Ocet gotujemy z
cukrem by się rozpuścił, studzimy i dolewamy
olej.
Sałatkę układamy w umytych i wyparzonych słoikach, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy wkładając słoiki do zimnej
wody i od zagotowania 15 minut na mniejszym gazie.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy