ßßß Cookit - przepis na Domowe Malibu bez mleczka skondensowanego

Domowe Malibu bez mleczka skondensowanego

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam malibu ale chciałam je wykonać bez dodania mleka skondensowanego by można je było dodawać do różnych drinków i by nie wpływało na zmianę koloru. Likier ten można przygotować na 2 sposoby z mleczkiem lub bez więc jest uniwersalny w zależności od zastosowania :).
Składniki :
duży orzech kokosowy
laska wanilii
6 czubatych łyżek cukru
200 ml spirytusu 95 %
300 ml wody dla tych co lubią malibu na bazie mleczka 400 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
Opis wykonania:
W kokosie robimy dziurkę są trzy kropki jedna zawsze da się przebić :), zlewamy mleczko. Następnie tłuczkiem rozbijamy orzech. Oddzielamy miąższ od brązowej skórki, trzemy na tarce.
Miąższ orzecha i wanilię przekładamy do słoika zalewamy spirytusem wymieszanym z woda i cukrem.
Odstawiamy na co najmniej 14 dni. Potem odcedzamy przez bibułki by otrzymać dość klarowny płyn. Wlewamy do butelek i już :). Kokos rozkładamy na blaszce i suszymy na termoobiegu bez włączonej temperatury przy uchylonych drzwiczkach :) i mamy do ciasta.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/09/domowe-malibu-bez-mleczka.html