ßßß
Składniki :500 g makumleko ok. 300- 500 ml10 dag masła1/2 szklanki mioduutłuczona wanilia10 dag orzechów włoskich10 dag rodzynek1/2 szklanki skórek z pomarańczy i cytryny1/4 szklanki posiekanych migdałów3 jajka3/4 szklanki cukru kryształuOpis wykonania :1. Mak przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.2. Rozpuszczamy masło, miód i dodajemy utłuczoną wanilię. Wsypujemy bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy mak, całość smażymy 15 minut cały czas mieszając.3. Mak studzimy, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę dodajemy do maku mieszamy, białka ubijamy i delikatnie łączymy z makiem. I gotowe :).
źródło Biesiady kulinarneJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy