ßßß Cookit - przepis na Babka owocowa

Babka owocowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka i tu było moje zdziwienie bo jest drożdżowa, a w smaku smakuje jak pół drożdżowe ucierane ciasto :). Jak zauważyliście u mnie brak mazurków po prostu ich nie robię ;), wolę ciasta i babki raz dwa ozdobione polewą nie bawię się , poza tym jakoś są one dla mnie zbyt słodkie. Ale o gustach się nie dyskutuje, ewentualnie można o nich porozmawiać ;)
Składniki:
500 g mąki pszennej
120 g cukru + 2 łyżki
100 g margaryny
150 ml mleka
42 g świeżych drożdży
200 g suszonych owoców papai i ananasa
3 łyżki rumu
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
Opis wykonania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do niej mleko i odstawiamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do mąki wlewamy drożdże, mleko z margaryną dodajemy 2 jajka i chwilkę wszystko zarabiamy. Odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie dodajemy namoczone w rumie owoce wraz z nim i ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy, dokładnie równo rozkładamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
170 C bez termoobiegu z ter. 150 C i pieczemy około 60 minut. Ciasta nie odkładamy do ponownego wyrastania w formie. Studzimy w formie, dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/03/babka-owocowa.html