Wykonanie
Pyszna babka i tu było moje zdziwienie bo jest drożdżowa, a w smaku smakuje jak pół
drożdżowe ucierane ciasto :). Jak zauważyliście u mnie brak mazurków po prostu ich nie robię ;), wolę ciasta i babki raz dwa ozdobione polewą nie bawię się , poza tym jakoś są one dla mnie zbyt słodkie. Ale o gustach się nie dyskutuje, ewentualnie można o nich porozmawiać ;)
Składniki:500 g
mąki pszennej120 g
cukru + 2 łyżki100 g
margaryny150 ml
mleka42 g świeżych
drożdży200 g
suszonych owoców papai i
ananasa3 łyżki
rumu2
jajka2 łyżeczki
cukru waniliowegoOpis wykonania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą
soli, oraz
cukrem i
cukrem waniliowym.
Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do niej
mleko i odstawiamy.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami
cukru i odstawiamy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do
mąki wlewamy
drożdże,
mleko z
margaryną dodajemy 2
jajka i chwilkę wszystko zarabiamy. Odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie dodajemy namoczone w
rumie owoce wraz z nim i ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i posypanej
mąką formy, dokładnie równo rozkładamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do170 C bez termoobiegu z ter. 150 C i pieczemy około 60 minut. Ciasta nie odkładamy do ponownego wyrastania w formie. Studzimy w formie, dowolnie dekorujemy.