ßßß Cookit - przepis na Babka makowo - cytrynowa

Babka makowo - cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Święta się zbliżają powolutku i pora by poczuć ich klimat :). U mnie zaczęłam od nowych przepisów na babki oto jedna z nich makowo - cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła ;).
Składniki :
150 g margaryny
100 ml mleka
30g suchego maku
130 g cukru pudru
3 jajka
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
Opis wykonania:
Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę, wszystko dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.
źródło: Smaki Życia 04/2014
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/03/babka-makowo-cytrynowa.html