Wykonanie
Miałam ochotę na ciasto z
owocami, które zakupiłam na rynku były tak piękne i apetyczne takie lśniące
jagody,
jeżyny i
borówki, że nie mogłam się powstrzymać. Od razu do głowy przyszedł mi pomysł na pyszne ciasto ucierane z
owocami i kruszonką mmm...Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się że Dorotka wykorzystała przepis z książki którą sama mam "Ciasta,
ciastka i takie tam" i nawet nie wiedziałam,że jest tam takie wspaniały przepis - morał za dużo książek :D.Do ciasta można dodać dowolne
owoce nawet mrożone.

Składniki: na foremkę 30x20 cmJa upiekłam z podwójnej porcji na największej kwadratowej blaszce dołączonej do piekarnika w zestawie.Ciasto:200 g
masłaszczypta
soli160 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g dowolnych
owocówKruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
masła50 g
cukru trzcinowegoWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Oba rodzaje
mąki przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia.Ucieramy
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę
soli i dalej ucierając wbijamy
jajka, jedno po drugim, ucierając dobrze po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą
mąkę oraz
budyń i mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wykładamy
owoce. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy w misce i posypujemy równomiernie ciasto kruszonką.Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja swoje piekłam 35 minut.
