ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Tym razem wypiekaliśmy w "Wypiekaniu na śniadanie" pyszne drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem - pyszności. Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki :). Z braku mniejszej blachy bo gdzieś nóg dostała i nie wróciła, użyłam większej blaszki na duże muffiny :D.
Składniki : cytuje
ciasto
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
nadzienie
2 średniej wielkości jabłka * użyłam 3
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru * użyłam trzcinowego dark muscavado
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
masło i mąka do formy
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)* no cóż gdzieś mi znikła blaszka na mniejsze muffinki hmm... więc użyłam większej blachy na 6 sztuk i na tyle też podzieliłam ciasto, dodatkowo piekłam 35 minut.
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
Osoby biorące udział w wypiekaniu :
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Eksplozja smaku
Patison w kuchni
Iza z bloga Smaczna Pyza
Jola z bloga Nasze zycie od kuchni
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Szóste Niebo
Edyta z bloga Pasja smaku
Kasia z bloga Mia cucina
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Marzena z bloga Kulinarna Maniusia
Magdalena z bloga Cup&Cakes
Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
Matka wariatka
Joanna Krych Klik
Joanna Sienkiewicz klik
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/10/drozdzowe-muffinki-z-jabkami-i-cynamonem.html