Wykonanie
W tym tygodniu Monika zaproponowała w Wypiekaniu na śniadanie oto takie muffiny z
jabłkiem i
cynamonem, które zresztą wcześniej też wypiekała Berenika ... takim sposobem w kilkanaście osób wypiekałyśmy pachnące
drożdżowe w formie muffin :-) pachniało, oj pachniało! Zachęcam do kolejnego wypiekania wszystkich, którzy udziału jeszcze nie brało a biorącym udział serdecznie dziękuję za wspólną zabawę :-)

Cytuję za Bereniką
"Składniki:
ciasto
250g
mąki pszennej15g
drożdży125ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30g
masłaszczypta
solinadzienie
2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru40g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia
jabłekcukier do posypania ciasta
1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:
- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową
-
mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
-
drożdże rozkruszyć, zalać połową
mleka, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 0,5 łyżki
cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
-
masło roztopić, ostudzić
-
mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
żółtko, resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn
drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo
masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
-
masło roztopić, dodać
cynamon i
cukier, wymieszać
-
jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie
sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone
jabłka wymieszać z
mąką ziemniaczanąwyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać
mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem
masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście
jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego
boku- formę na muffiny wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- rulon z ciasta pokroić
ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
-
jajko roztrzepać z
mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać
cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja -
Patison w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Dorota - Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Magda - Magdalena w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka
Iza Kulińska - Smaczna Pyza