ßßß Cookit - przepis na Rajski orzechowiec z roladą jabłkową

Rajski orzechowiec z roladą jabłkową

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe i smaczne ciasto jabłkowo orzechowe moje ulubione połączenie. Ciasto upiekłam w związku z akcją " Wspomóż polskich sadowników " :). Kochani do dzieła jemy jabłka :D .
Składniki :
Orzechowy biszkopt x 2
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rolada z jabłkami
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
Masa
1/2 L mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 kostki masła
Polewa
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu
1,5 łyżki wody
2 łyżki kakao
Opis wykonania:
Biszkopt orzechowy
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.
Rolada jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.
Masa
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
Polewa
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Złożenie
Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/08/rajski-orzechowiec-z-rolada-jabkowa.html