Wykonanie
Pyszne bez wyrabiania 3 godziny leżakowania, kilka machnięć łyżką i gotowe,
owoce dowolne. Wychodzi wysokie i pulchne polecam :).
Składniki :5
jajek1 szklanka
cukru kryształu100 g świeżych
drożdży1 szklanka
oleju1 szklanka
mleka5 szklanek
mąki1 opakowanie
cukru waniliowego700 g
owoców sezonowych u mnie
jagodyKruszonkaszklanka
mąkiszklanka
brązowego cukru10 dag
masłaOpis wykonania :1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).Do dużej miski wbijamy
jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno
cukier, kruszymy
drożdże, wlewamy
olej.
Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana
mąkę.2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie,
owoce myjemy i rozkładamy na cieście.3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy
mąkę z
cukrem i drobno pokrojonym
masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z
ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.
źródło:gazetka Najlepsze ciasta 2013Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy