Wykonanie
Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a
dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości
owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji
dżemów innych firm. Przepis podpatrzyłam u Ani - bardzo dziękuję, wyszły wspaniałe. :-)
30g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłego
mleka5 szklanek
mąki3 łyżki roztopionego i przestudzonego
masła + 3 łyżki roztopionego
masła do smarowania2
jajka1 łyżka
cukru waniliowego0,5 szklanki
cukru + 3 łyżki do posypania150g
dżemu dobrej jakości, u mnie
jagody leśne całe
owoce od Nasza Chata1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki
mąki, 1,5 szklanki ciepłego
mleka, 2 łyżki
cukru i
drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.2. Kiedy zaczyn się podniesie
mąkę,
jajka, stopione
masło,
cukier,
cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę
dżemu i sklejamy ciasto by
dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy
cukrem.