ßßß Cookit - przepis na Pieczone pączki z dżemem jagodowym

Pieczone pączki z dżemem jagodowym

nazwa

Wykonanie

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji dżemów innych firm. Przepis podpatrzyłam u Ani - bardzo dziękuję, wyszły wspaniałe. :-)
30g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
5 szklanek mąki
3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła + 3 łyżki roztopionego masła do smarowania
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania
150g dżemu dobrej jakości, u mnie jagody leśne całe owoce od Nasza Chata
1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.
3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/pieczone-paczki-z-dzemem-jagodowym.html